✄ TRIMNING ✄

  

En vackert trimmad Cocker är en fröjd för ögat! Här ska jag försöka beskriva hur man trimmar en Cocker på rätt sätt, så att man får en naturlig look som varar länge. Motsatt vad vissa så kallade »proffs« hävdar så kan du inte trimma en Cocker på en timma - det är OMÖJLIGT!


Utrustning/Verktyg

Dessa verktyg behöver du för att hålla din Cocker fin:
 1. Tandborste
 2. Saxar av olika längd och form
 3. Enkelsidig effilersax (46 tänder)
 4. Tovskärare
 5. Klippmaskin (inte nödvändig, men gör att det går bra mycket snabbare!) med ett #10-skär
 6. Fin- och mediumtandad kam
 7. Grovtandad kam
 8. Vildsvinborste
 9. Gummitutor
 10. Klotång
 11. OBS! Coat King och trimknivar har inte i en Cockerpäls att göra!Konsten att plocka för hand

Att plocka för hand är utan tvekan det absolut bästa sättet att få en slät, glänsande päls som också förblir sådan utan att strukturen ändras. Trots att det är tidskrävande är resultatet långvarigt, vilket också är anledningen till att jag rekommenderar det i synnerhet för sällskapshundar. Eftersom döda hår avlägsnas från hårsäckarna under processen utan att skäras av, stimuleras nya hår att växa och pälsen genomgår en föryngringsprocess. Tänk på att vara snäll mot dina fingrar och använd gummitutor (finns där kontorsmaterial säljs). Börja genom att putta håret mot växtriktningen: långa och ulliga strån blir då synliga. Greppa en liten tuss med tumme och pekfinger och dra ut dem i hårriktningen (medhårs). Använd samtidigt din andra hand för att hålla hundens hud sträckt och därmed undvika att det gör ont på hunden. Var uppmärksam så att du inte stannar på ett ställe, det blir lätt kala fläckar då. Målet är en slät och jämn finish. Tänk på att pälsen ALLTID ska vara smutsig, och inte nybadat ren, när du plockar, eftersom du får ett mycket bättre grepp då!


Huvud

Börja med att handplocka huvudet, börja med stopet och arbeta dig bakåt över skallen och ner på sidorna mot öronen. Kom ihåg, du vill få bort att fluff och långt hår och få ett korthårigt huvud som ser slätt ut. Om nosen är väldigt hårig, plocka bort detta också men var försiktig så att du inte får tag i morrhåren (dessa klipps kort med den raka saxen). Ögonfransar och -bryn avlägsnas också med sax riktad bort från ögonen och huden.


Öron

Den här delen kan göras antingen med klippmaskin eller effilersax. Det förra visas här. Använd ett #10-skär (eller 3 mm, beroende på typ av maskin). Börja vid vecket på sidan av örat och klipp mothårs till den punkt på örat där det fäster vid skallen. Kör på detta vis både på in- och utsida och var extra noga runt hörselgången så att du inte lämnar några långa strån där vilka kan hindra luftflödet in till örat. Tunna försiktigt ur övergången mellan det maskinklippta/handplockade med hjälp av effilersaxen. Lägg den obrutna sidan mot huden, klipp, flytta saxen, klipp igen, flytta saxen osv. Gör så hela vägen runt örat. Borsta ur ofta så att du ser var du behöver göra en andra gång.


Hals

   

Precis som med öronen kan antingen maskin- eller effilersax användas. Känn efter var bröstbenet sitter och börja där. Håll dig innan för » virvlarna « (där håret växer åt olika håll) och klipp mothårs hela vägen upp till hakan. Klipp medhårs från under kinden och ut mot virvlarna på halsen sidor (inte förbi dem). Var extra noga när du klipper i munvecken; håret här ska klippas mycket kort för att undvika att matrester fastnar vilket kan leda till infektioner (och att det luktar illa!). Använd samma urtunningsteknik som runt öronen och tunna ur virvlarna för att göra övergången så slät som möjligt.


Tassar

Under konstruktion ...Framben

Börja med benets framsida och plocka bort allt ludd och långa strån på samma sätt som beskrivits ovan. Benets fram- och utsida, från armbågen och ner till tassen i en rak linje ska vara slät och fanor ska finnas på benets baksida. Det här är INTE ett ställe där man ska effilera; tunn benstomme ska förbättras genom avel - inte trimning! Däremot kan effilersaxen försiktigt användas mothårs för att tunna ur fanorna på benets insida.


Front

Återigen är virvlarna utgångspunkten; det ska vara fanor kvar på insidan (dessa ska täcka förbröstet) och utsidan ska jämnas till med effilersax efter att man plockat bort så mycket som går. Följ överarmens vinkel genom att effilera i riktning utåt, ibland nedåt. Om håret är väldigt långt kan man först korta av det med den raka saxen. Det går även att, om så önskas, avsluta vinkeln med en liten rak sax; tänk då på att klippa mycket lite åt gången så det inte uppstår några saxmärken.
    Fanorna formas med den raka saxen. Börja vid precis framför frambenen, håll saxen på den fanlängd som önskas och klipp inåt, flytta saxen och klipp igen och forma på sätt fanorna genom att hela tiden flytta saxen ut mot slutet av fanan. På detta sätt får den ett mer naturligt utseende och om man gjort rätt kommer längden att vara den samma på båda sidorna. Granska med kritisk blick var du behöver klippa en andra gång.


Rumpa & Bakben

Under konstruktion ...Svans

Under konstruktion ...Hasor

Under konstruktion ...