Vad innebär det då att ha en Cocker? Kortfattat: en hund med mycket fart och energi, en stor portion humor, benägenhet att hitta på hyss samt en förkärlek för bad (överallt, gärna i smutsiga diken). Det säger sig själv att en sån här hund inte lämpar sig för vem som helst. Man måste ha tid och intresse att sköta sin hund, något som jag tyvärr märker blir vanligare och vanligare att cockerägare inte har.

Motion

Minst 2 timmars rask promenad varje dag, gärna ett flertal cykelturer i veckan och under den isfria tiden av året en simtur då och då. Tänk på att det är en aktiv hund! Som ägare får du därmed mycket gratis motion, vilket gör även dig själv friskare. Till detta kommer sedan något slags aktivering; spår, apportering eller agility.
Att låta sin cocker få 
springa lös är ett utmärkt sätt att låta den göra av med den inneboende energin Kombinering av motion och aktivering; apportering i vatten
Att låta sin cocker få springa lös är ett utmärkt sätt att låta den göra av med den inneboende energin

Bad

Bada din cocker när den blivit smutsig och börjar lukta. En ren och torrt fönad hund tovar inte så lätt och även smuts får svårt att fästa. Ska hunden ställas ut bör du inte bada dagen innan utställningen utan lämpligast 2 dagar innan så att pälsen får chans att lägga sig. Tänk på att alltid använda schampo avsett för hundar (och aldrig för människor - och inte heller diskmedel)! Jag rekommenderar Classic Dog Products Vardagsschampo och Laser Lites Protein treatment som balsam (det går med fördel att blanda i lite Laser Lites Silk, t. ex. en halv kapsyl till 3 dl vatten).
    Ett bra bad går till enligt följande: Sätt en tuss fetvadd i vardera örat på hunden så att vatten inte kommer in i hörselgången, blöt ner hunden ordentligt, massera in hela hunden med schampo med hjälp av en kökssvamp (börja med ryggen, fortsätt till bakdelen - slarva inte med analöppning och könsorgan - för att ta framdel och öron sist), skölj ordentligt, upprepa schamponeringen och skölj återigen ordentligt. Massera in balsam i endast behängen, låt sitta i ca 5 min och skölj sedan ur det mesta, dock inte riktigt allt. Krama ur så mycket vatten som möjligt när hunden fortfarande står i badkaret. Torka sedan övre delen av hunden (rygg, hals, huvud) ordentligt med handduk.
    Flytta hunden till ett bord, lämpligen trimbord, med en torr handduk på. Nu kan du passa på att klippa klorna (se nedan), vilket är lättare eftersom de blivit mjuka efter badet. Spreja alla behäng med en blomflaska innehållande Laser Lite Silk och vatten (ca 2 kapsyler till ca 5 dl vatten). Lägg hunden ner på sidan (detta är något den måste lära sig att acceptera) och ta fram fönen (hårtork). Med hjälp av en ren (helst diskad) mellan- och fintandad kam i metall (alternativt svinborste) kammar du igenom samtliga behäng samtidigt som du fönar tills de är helt torra och hårstråna är utsträckta. Börja med de delar där tovor ofta uppstår; framben/"armhålor" för att sedan gå vidare till bröst, mage, ljumskar, bakben och hasor. Lägg hunden på andra sidan och upprepa proceduren. När båda sidorna är gjorda, ställ hunden upp och föna behängen i de riktningar som de ska ligga: frambenen - rakt bakåt, bröst - uppåt/snett inåt, mage - rakt neråt, knävinkeln - neråt/snett utåt, hasen - rakt uppåt, baksidan av låren - rakt inåt. Avsluta med att föna öronen riktigt torra, pälsen på dem ska fönas neråt som finish. Beroende på vilken typ av fön du har och mängden päls på hunden kan den här delen av badet ta allt mellan 1-2,5 timmar. Har det gått fortare än så har du inte gjort det rätt!

Foder

Ett bra foder är viktigt. Välj om möjligt ett kvalitetsfoder med lamm och ris för att få bra hud och päls. Jag ger mina vuxna hundar Eukanuba Adult Small & Medium Breeds två gånger om dagen och är nöjd med det. Valpar och äldre hundar behöver däremot en annan typ mat. Viktigt är att anpassa mängden mat till hur aktiv du är med hunden (eller hur aktiv den är på egen hand). Håller ni er lugna och mestadels myser i soffan, ja, då ska mängden mat minskas. En cocker ska ge ett pansarvagnsliknande intryck - och detta ska komma av kraftig benstomme och muskler - inte fett! Det ska gå att känna revbenen med lätt beröring. Personligen har jag aldrig förstått ursäkten att cockrar är matglada och svårbantade. Matglada ja, det är de, men svårbantade - nej. Det är en enkel ekvation: har hunden blivit överviktig gäller det att minska maten (och självklart eventuella godisgivor mellan målen) och öka motionen.

Trimning ✄

Förutom sin aktiva och sprudlande personlighet har alltför många av dagens cockrar en päls som är ytterst jobbig att sköta. Detta är inte rastypiskt utan ett resultat av avel med fokus på att att forma fram en hund som ser ut att vara "bättre" konstruerad än vad den i själva verket är. En riktig cockerpäls är alltid slät och glansig - och tovar inte särskilt lätt! Att inte sköta sin hunds päls leder i förlängningen till hudproblem (t ex svampinfektioner) och öroninflammationer - och det blir ju ingen glad av. Det är inte för intet som bl a veterinärer anser att cockrar är äckliga. Tassar, mungipor och hörselgångar ska klippas minst en gång i månaden. Hur en trimning går till kan du läsa mer om på trimsidan här intill.

Öra med alltför mycket hår i, och trolig början till 
öroninflammation. Notera den svarta geggan...
Öra med alltför mycket hår i och trolig början till öroninflammation. Notera den svarta geggan...


Tänder

Många cockrar har tandsten och luktar illa i munnen. Detta leder i förlängningen till tandlossning och i värsta fall andra följdsjukdomar. Och det är så lätt att förebygga! Förutom tuggben, som håller hunden sysselsatt, bör man borsta hundens tänder varje dag med en liten, mjuk barntandborste och hundtandkräm (finns i olika smaker). Vänj hunden vid detta tidigt, vissa cockrar älskar när tandborsten kommer fram och sitter som små ljus när man borstar (och är gärna med när man borstar sina egna tänder). Det hela är gjort på ca 1 min, utsidan av tänderna räcker.
Tandsten och tandlossning Tandborstning är viktigt för hundens välbefinnande
Tandsten och tandlossning

Klor

Klorna bör klippas minst en gång i veckan för att hållas korta. Det är viktigt dels för att tassen ska få den typiska kattlika formen men också för att hunden inte ska begränsas i sin rörlighet och känna obehag när den går (om det går för länge mellan kloklippningarna). En bonus för dig som ägare blir att du slipper repor på golvet hemma.
    Just kloklippning verkar vara många hundägares stora fasa, detta är något som smittar av sig på hunden. Försök att avdramatisera det hela - skulle du råka klippa så att det blöder är det inte hela världen. Om du däremot följer dessa steg är risken väldigt liten att det händer. Håll ett fast tag om tassen och klipp av yttersta spetsen (1-2 mm). Vinkla sedan klotången så att du klipper klon från mitten och ut mot sidan (återigen, lite i taget). Gör sedan likadant med andra sidan. Upprepa tills du kan se det vita, mjuka som är änden på pulpan - då är det dags att sluta.

Klipp först av yttersta spetsen Vinkla klotången och klipp från mitten och ut mot sidan... ... och gör likadant åt andra hållet

Foto: Samira Jonsson

Relaterade länkar